забавен

Магнетно тркало на емоции – македонски

Wheel Of Emotions Magnet

Феноменот на електромагнетна индукција. Фарадејовиот закон – македонски

Феноменот на електромагнетна индукција беше откриен од Мајкл Фарадеј и Џозеф Хенри, резултатите од првиот експеримент кој го истакнува феноменот на електромагнетна индукција е објавен во 1931 година од Фарадеј. Феноменот на електромагнетна индукција се состои во појава на индуциран електромоторен напон и индуцирана струја во коло вкрстено со временски променлив магнетски тек. Едноставен експеримент кој го илустрира феноменот е прикажан на слика 1. Имаме калем на чиишто приклучоци поврзуваме милиамметар формирајќи затворено коло. Во близина на ова коло носиме магнет. Ако магнетот мирува, амперметарот не покажува никаква струја. Ако магнетот се движи напред-назад помеѓу серпентина се врти иглата на амперметарот отстапува што укажува на присуство во колото на серпентина на струја наречена индуцирана струја што покажува дека овој систем (серпентина + магнет) се однесува како електричен генератор, електромоторниот напон се појавуваат наречени напонски индуцирани електрични мотори.

Continue reading…

Речева патология стикер на логопедия SLP – България

SLP звуков стикер за речева патология

Всички говорят за войната в УКРАЙНА, вярвайки, че са намерили правилния начин да говорят. Езикът на речта, който трябва да имаме всеки ден, не мисля, че е ПОСЛЕДНАТА НОВИНА! Готино е да слушаш музика, докато не те заболи сърцето, докато не излязат всички звуци и не тръгнеш на вълната. Страхотен музикант може да ви отведе другаде на забавен фестивал със скандинавски 2-тонален глас на китара. Беше група от Ямайка, но не помня много добре символите. Това беше техно или ретро танц на партито, но rocksteady беше любовен диджей, така го нарече двутоналния китарист със скандинавска душа.