Macedonian – македонски

Пар експлозии го погодија градот Бејрут

lebanon, beirut, lebanese, arabic, arab, egypt, vintage, dubai, jordan, middle east, retro, syria, uae, typography, qatar, iraq, habibi, middle eastern, fairouz, music, kuwait, saudi arabia, emirates, nostalgia, calligraphy, language, quotes, morocco, beyrouth, cedar, explosion, anime, my hero academia, manga, bakugou, bakugo, boku no hero academia, kacchan, deku, bnha, mha, japan, all might, megumin, fire, red, retro, konosuba, city, katsuki bakugou, apocalypse, katsuki, boom, cute, izuku, midoriya, funny, lord explosion murder, akira, hero

На 4 август 2020 година, складиште од приближно 2750 метрички тони амониум нитрат несигурно складирано во пристаништето Бејрут, Либан, се запали и предизвика голема експлозија од висока нарачка која уништи големи делови од античкиот град.

𝐁𝐞𝐢𝐫U𝐭 2020

Continue reading…

Денес зборуваме за промени, иновации и усвојување.

color tv came out in Italy in 1970s

Кога телевизорот во боја излезе во Италија во 1970-тите, локалните власти ги отповикаа повеќето телевизори тврдејќи дека не направиле доволно тестирање и дека може да бидат штетни за гледачите. Можеби беа во право, можеби не. Поентата е дека тоа беше непушачка технологија што владата се обиде да ја регулира бидејќи тие не ја разбираа.

Друг пример е интернетот.

Continue reading…

Магнетно тркало на емоции – македонски

Wheel Of Emotions Magnet

Феноменот на електромагнетна индукција. Фарадејовиот закон – македонски

Феноменот на електромагнетна индукција беше откриен од Мајкл Фарадеј и Џозеф Хенри, резултатите од првиот експеримент кој го истакнува феноменот на електромагнетна индукција е објавен во 1931 година од Фарадеј. Феноменот на електромагнетна индукција се состои во појава на индуциран електромоторен напон и индуцирана струја во коло вкрстено со временски променлив магнетски тек. Едноставен експеримент кој го илустрира феноменот е прикажан на слика 1. Имаме калем на чиишто приклучоци поврзуваме милиамметар формирајќи затворено коло. Во близина на ова коло носиме магнет. Ако магнетот мирува, амперметарот не покажува никаква струја. Ако магнетот се движи напред-назад помеѓу серпентина се врти иглата на амперметарот отстапува што укажува на присуство во колото на серпентина на струја наречена индуцирана струја што покажува дека овој систем (серпентина + магнет) се однесува како електричен генератор, електромоторниот напон се појавуваат наречени напонски индуцирани електрични мотори.

Continue reading…

Налепница говорна патологија со говорна патологија SLP – македонски

Налепница SLP говорна патологија на звукот

Сите зборуваат за војната во УКРАИНА, верувајќи дека го нашле вистинскиот начин да зборуваат. Јазикот на говор што мораме да го имаме секој ден мислам дека не е НАЈНОВАТА ВЕСТ! Убаво е да слушате музика додека не ве заболи срцето, додека не излезат сите звуци и не тргнете на бранот. Еден кул музичар може да ве однесе на друго место на забавен фестивал со нордиски 2-тонски глас на гитара. Тоа беше бенд од Јамајка, но не се сеќавам добро на симболите. Тоа беше техно или ретро танц на забавата, но Rocksteady беше љубовен диџеј, така го нарече 2-тонскиот гитарист со нордиска душа.