Albanian

Sot po flasim për ndryshim, risi dhe adoptim.

color tv came out in Italy in 1970s

Kur televizori me ngjyra doli në Itali në vitet 1970, autoritetet lokale anuluan shumicën e televizorëve duke pretenduar se nuk kishin bërë mjaftueshëm testime dhe se mund të ishin të dëmshëm për shikuesit. Ndoshta kishin të drejtë, ndoshta jo. Çështja ishte se ishte një teknologji përçarëse që qeveria u përpoq ta rregullonte sepse ata nuk e kuptonin atë.

Një shembull tjetër është interneti.

Continue reading…

Rrota Magnet e Emocioneve – SHQIPTARËT

Wheel Of Emotions Magnet

Fenomeni i induksionit elektromagnetik. Ligji i Faradeit – SHQIPTARËT

Fenomeni i induksionit elektromagnetik u zbulua nga Michael Faraday dhe Joseph Henry, rezultatet e eksperimentit të parë që nxjerr në pah fenomenin e induksionit elektromagnetik është botuar në 1931 nga Faraday. Fenomeni i induksionit elektromagnetik konsiston në shfaqjen e një tensioni elektromotor të induktuar dhe një rryme të induktuar në një qark të kryqëzuar nga një fluks magnetik që ndryshon në kohë. Një eksperiment i thjeshtë që ilustron fenomenin është paraqitur në figurën 1. Kemi një spirale në terminalet e së cilës lidhim një miliammetër duke formuar një qark të mbyllur. Ne sjellim një magnet në afërsi të këtij qarku. Nëse magneti është në qetësi, ampermetri nuk tregon ndonjë rrymë. Nëse magneti zhvendoset përpara dhe mbrapa midis bobinave, gjilpëra e ampermetrit devijon duke treguar praninë në qarkun e spirales të një rryme të quajtur rrymë e induktuar që tregon se ky sistem (spiral + magnet) sillet si një gjenerator elektrik, tensioni elektromotor që shfaqet është të quajtur motorë elektrikë të induktuar nga tensioni.

Continue reading…

Ngjitësja e patologjisë së të folurit e patologjisë së të folurit SLP – Albanian Shqip

Ngjitëse e tingullit të patologjisë së të folurit SLP

Të gjithë flasin për luftën në UKRAINE, duke besuar se kanë gjetur mënyrën e duhur për të folur. Gjuha e fjalës që duhet të kemi çdo ditë nuk mendoj se është LAJMI MË FUND! Është bukur të dëgjosh pak muzikë derisa të të dhemb zemra, derisa të dalin të gjithë tingujt dhe të shkosh në valë. Një muzikant i lezetshëm mund t’ju çojë diku tjetër në një festival argëtues me një zë kitarë nordik 2-tonësh. Ishte një grup nga Xhamajka, por simbolet nuk i mbaj mend mirë. Ishte një kërcim tekno ose retro në festë, por rocksteady ishte një DJ dashurie, kështu e quajti kitaristi 2-tonësh me shpirt nordik.