Sepasang letupan melanda bandar Beirut

lebanon, beirut, lebanese, arabic, arab, egypt, vintage, dubai, jordan, middle east, retro, syria, uae, typography, qatar, iraq, habibi, middle eastern, fairouz, music, kuwait, saudi arabia, emirates, nostalgia, calligraphy, language, quotes, morocco, beyrouth, cedar, explosion, anime, my hero academia, manga, bakugou, bakugo, boku no hero academia, kacchan, deku, bnha, mha, japan, all might, megumin, fire, red, retro, konosuba, city, katsuki bakugou, apocalypse, katsuki, boom, cute, izuku, midoriya, funny, lord explosion murder, akira, hero

Pada 4 Ogos 2020, satu tembolok kira-kira 2750 metrik tan ammonium nitrat yang disimpan dalam bahaya di pelabuhan Beirut, Lubnan menyala dan mencetuskan letupan besar-besaran yang memusnahkan sebahagian besar bandar purba itu.

𝐁𝐞𝐢𝐫U𝐭 2020

Sepasang letupan, yang kedua lebih besar daripada yang pertama, melanda bandar Beirut awal petang Selasa, membunuh sekurang-kurangnya 154 orang, mencederakan lebih 5,000 dan menyebabkan kerosakan yang meluas. Lebih 1,000 orang telah dimasukkan ke hospital, dan 120 masih dalam keadaan kritikal pada hari Jumaat, menurut menteri kesihatan Lubnan, Hamad Hassan.

Letupan kedua menghantar kepulan kemerahan yang berkepul-kepul tinggi di atas pelabuhan bandar dan mencipta gelombang kejutan yang memecahkan kaca sejauh beberapa kilometer. Di sebalik operasi mencari besar-besaran, berpuluh-puluh masih dipercayai hilang di bandar itu, ibu negara Lubnan, di pantai timur Mediterranean.

Semasa pihak berkuasa menyatukan apa yang berlaku, berikut adalah pandangan tentang perkara yang kita tahu dan perkara yang tidak kita ketahui.

Apakah yang menyebabkan letupan?
Punca sebenar masih belum dapat dipastikan, namun kebakaran memusnahkan sebuah gudang pelabuhan sekitar jam 6 petang. Terdapat dua letupan, satu letupan yang lebih kecil diikuti beberapa saat kemudian dengan letupan yang lebih besar yang memusnahkan sebahagian besar bandar itu.