Pentru români, un scenariu cosmar. Dacă se elimină subvenția, cantitatea de calorii consumate ar putea EXPLODA.

Scenariu de coșmar pentru români. Prețul gigacaloriei ar putea EXPLODA dacă se elimină subvenția

Scenario de calamitate pentru sute de mii de familii, terorizate ca urmare a escaladării prețurilor la energie și gaze. Conform anumitor interpretări, subvențiile pentru energia termică ar trebui să fie eliminate treptat pentru cei care ar beneficia de legislația vulnerabilă a consumatorilor. Într-un scenariu ca acesta jucat în București, un consumator vulnerabil ar ajunge să plătească mai mult pentru o calorie decât un consumator obișnuit care primește o subvenție.

Gheorghe Piperea, avocat, a fost primul care a făcut publică ideea că, din punct de vedere juridic, subvenția și asistența acordate în temeiul Legii privind protecția consumatorilor nu pot fi anulate. În schimb, directorul general al Termoenergetica, fosta RADET, consideră că acesta este un scenariu fals și că costul încălzirii în București a fost deja bugetat.

“În opinia mea, nu va exista o problemă; din nou, nu am văzut o atitudine oficială; totuși, este demn de remarcat faptul că în anii precedenți, subvenția a fost acordată în tandem cu indemnizațiile pentru familiile cu venituri mici, acestea din urmă fiind plătite de către angajatorii principali ai sectorului; totuși, nu am niciun motiv să cred că acest lucru nu se va mai întâmpla iarna aceasta. Ceea ce poate nu vă dați seama este că distribuția subventarului este bugetată și ar trebui să fiți conștient de faptul că are loc în prima zi a Sesiunea Adunării Generale, care are loc în fiecare an “, a declarat Claudiu Crețu, CEO Termoenergetica, într-un interviu pentru Realitatea Plus.

BUCURETENILOR S-AR TRIPA FOR SUBVENIE, FACTURILE DE ÎNCLZIRE ALE BUCURETENILOR S-AR TRIPA FOR SUBVENIE, FACTURILE DE ÎNCLZIRE ALE BUCURETENILOR S-AR TRIPA

Conform calculelor Realitatea Plus, eliminarea subvenției pentru energia termică, care acoperă în prezent 64% din prețul real, ar duce la o triplare aproape a factorilor.

Drept urmare, costul unui garsonier, care este acum în jur de 300 de lei, va crește la 833 lei în absența subvențiilor. Va fi evidențiată o factură care începe de la 500 de lei și ajunge la 1388 de lei pentru un apartament cu două dormitoare. Dacă rezervați trei camere, factura dvs. se va tripla; dar, dacă plătiți 800 lei în avans, veți fi taxat cu 2,222 lei.

Potrivit Termoenergetica, în prezent 565.000 de apartamente sunt bransate într-un rețeau de termoficare centralizat, reprezentând aproximativ 70% din numărul total de locuințe din București.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *