Raluca Turcan: Today I made a significant contribution to the rights of Romanians living in other countries.

Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru drepturile românilor din străinătate

Raluca Turcan, ministrul de interne al României, a anunțat luni că România a decis să se alăture celorlalte 22 de state membre ale UE în formarea unui consorțiu pentru a se asigura că drepturile românilor din alte țări sunt recunoscute și respectate.

„Astăzi, am făcut un pas semnificativ pentru a se asigura că drepturile românilor care locuiesc în străinătate sunt recunoscute și respectate, inclusiv pensiile, indemnizațiile, prestațiile familiale, prestațiile ca urmare a accidentelor și accidentelor de muncă și compensarea pentru pierderea salariilor.

În acest sens, România a decis să se alăture celorlalte 22 de state membre ale UE într-un consorțiu coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia, în care fac schimb de informații în mod continuu printr-un sistem electronic cunoscut sub numele de EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information) ). “Ofer această garanție că orice român care se mută într-o țară din Comunitate, precum și cei aflați în custodie sau care așteaptă deportarea, își vor putea păstra drepturile și beneficiile”, a spus Raluca Turcan într-o postare pe social media.

Ministrul Muncii a declarat că decizia României de a adera la acest consorțiu provine din faptul că gestionarea sistemului informațional al Comisiei Europene a fost transferată statelor membre în ultimii zece ani.

,, Informațiile din câmpurile amintite vor fi colectate prin intermediul a patru instituții cu acces la sistemul EESSI: Casa Națională de Pensii Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională pentru Ocuparea Forțelor de Muncă și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, toate folosind aceeași aplicație dezvoltată de Comisia Europeană și pusă la dispoziția statelor membre.

În urma semnării unui document astăzi, Ministerul Municipalităților a fost desemnat ca autoritate contractantă, permițând României să fie inclusă pe termen nelimitat în Organizația Statelor Coordonate Italia. “Mulțumesc echipei ministerului, coordonată de secretarul general adjunct Petronel Munteanu, pentru eforturile de a asigura continuitatea acestui flux de informații atât de importante pentru românii care muncesc și trăiesc în Europa, cât și pentru familiile lor”, a spus ministrul Muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *