Creșterile prețurilor la energie și gaze naturale pun presiune asupra gospodăriilor românești. „În România, guvernul nu acționează pentru a proteja consumatorii, ci mai degrabă pentru a proteja producătorii”, spune Mircea Coșea.

Povara creșterii prețurilor la energie și gaza apasă nimicitor pe umerii românilor. Mircea Coșea: "În România, Guvernul nu lucrează pentru protecția consumatorului, ci a producătorului"

În timp ce președintele român este salutat ca antrenor național și supraom, statele membre ale Uniunii Europene își fac partea pentru a proteja cetățenii. După o perioadă de colaps economic, nivelurile de energie ale unei persoane scad. Acest lucru pare să fie cazul, de exemplu, cu guvernul italian care alocă fonduri publice pentru scăderea prețurilor povarei încă din iunie. Profesorul de economie Mircea Coșea are un punct de vedere mai mult decât speculativ, dar destul de îmbietor: plafonarea prețurilor la energie este o posibilitate dacă guvernul o dorește.

„Există multe de vorbit. (Guvernul ar trebui să stabilească un plafon de preț – nr) De fapt, este posibil să o faci, dar nu vrei să te bazezi pe argumente aiuristice. Nu este doar o greseală teoretică, ci și o manipulare Italia lucrează la această situație de la începutul lunii.Când Roberto Cingolani, pe atunci ministru al Energiei, a format un grup de experți care să lucreze la PNRR în două direcții: 1.) apărându-se împotriva creșterilor cunoscute ale prețurilor la energie și 2.) promovarea turismului.

Va trebui să urmăm modelul italian, care a fost influențat de spaniolă. Nu este ceva ce vrea cineva. În România, guvernul nu lucrează pentru a proteja consumatorii, ci mai degrabă producătorii. “Nu avem capacitatea logistică de a vedea care sunt aceste subvenții și cât ar trebui acordate în 2-3 săptămâni”, a declarat Ana-Maria Păcuraru, gazda emisiunii Realitatea PLUS “Raport de zi”, luni.

Potrivit economiștilor, politicienii din România consideră că puterea lor în țară este determinată de modul în care sunt tratați în lumea exterioară, nu de susținătorii lor: „Dacă totul merge în iad, depinde de Gazprom, singurul furnizor și monopol din Europa. El guvernează Europa. Rusia și Germania s-au combinat pentru a forma un sistem energetic masiv și extrem de complicat. Germania este țara care susține Gazprom din cauza prețurilor mai mici. Nu vom putea să ne folosim de ochii noștri pentru că am câștigat ” nu pot crea concurență (…) “..

Guvernul român a anunțat subvenții pentru consumatori. Când a fost întrebat dacă această măsură este suficientă pentru ca românii să poată suporta costurile energetice în următoarele luni de iarnă, Mircea Coșea a răspuns: “Nu există fonduri în buget pentru subvenții. Nu am idee de unde vine vinul (sumele promise de Guvern – nr). În plus, furnizorul nu are capacitatea logistică de a oferi reduceri de preț. Când sunteți gata, veți putea începe procesul (…) Singura soluție este să stabiliți plafoane de preț, astfel încât problema poate fi rezolvată într-o perioadă scurtă de timp “..

Amintiți-vă că guvernul italian a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că va lua măsuri pentru a reduce prețurile la energie. Ca urmare, țara încearcă să revizuiască metoda de calcul a factorilor energetici.

Roberto Cingolani, ministrul transporturilor și energiei, a anunțat luni că prețurile la energie vor crește cu 40% în trimestrul următor, creșterea fiind determinată de prețurile internaționale mai mari ale gazelor naturale și de costul certificatelor de emisii.

Dacă este confirmată de o autoritate de reglementare care stabilizează prețurile la electricitate pe piața reglementată o dată la trei luni, o creștere atât de mare a prețului va avea loc după o creștere de 9,9% în al doilea trimestru.

Dacă autoritățile romilor nu infuzează resurse în valoare de 1,2 miliarde EUR pentru a reduce așa-numitele „costuri de sistem”, creșterea în perioada aprilie-iunie ar fi de aproximativ 20%.

O majoritate de 40% din factorii de electricitate vor duce la costuri mai mari pentru familii de 1.300 de euro pe an.

O revizuire a cheltuielilor de sistem pe baza faptelor consumatorilor va fi considerată ca parte a reformei, cu posibilitatea includerii acestora în codul fiscal general. Reforma din acest an este anticipată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *