9 apeluri la 112 și tot atâtea intervenții la urs, în perioada weekend-ului, în județul Harghita

9 apeluri la 112 și tot atâtea intervenții la urs, în perioada weekend-ului, în județul Harghita

De vineri și până astăzi, au fost primite 9 apeluri prin SNUAU 112, care avertizează autoritățile cu privire la prezența de arici în orașele Fitod, Băile Tușnad, Borsec, Tărcești, Cotormani, Tulgheș, Armășeni, Ciucsângiorgiu și Miercurea Ciuc.

Dacă sâmbăta a fost o zi fără apel la 112, nu putem spune același lucru despre vineri, duminică și luni. În acest weekend, cele mai multe apeluri au fost primite, patru fiind primite duminică, 19 septembrie. Intervențiile noastre au început vineri, 17 septembrie 2021, la ora 00:10, cu un apel de la satul Fitod, în comunitatea din Leliceni, de la o doamnă care ne-a informat despre prezența unui urs într-un caz de vânzare care caută alimente. Ursul a fost scos din zonă de o echipă de jandarmerie staționată la fața locului.

La ora 20:33, un singur apel a fost primit de la Băile Tușnad, indicând faptul că o urs a fost semnalizată în inima orașului, dar în ciuda faptului că jandarmii au ajuns la fața locului în scurt timp, aceștia nu au putut localiza urs, nici acolo unde fusese semnalizate siguranțele, nici în zona înconjurătoare.

Primul apel al zilei a venit de la Borsec la ora 00:02, când a fost găsită o urs în containerele de detenție ale uneia dintre pensiunile orașului. Animalul a fost luat de o patrulă de ordine publică formată dintr-un jandarm și un ofițer de poliție, care nu au găsit nicio pagube.

Un apel a venit de la satul Tărcești, comuna imonești, aproximativ o oră mai târziu, iar un urs s-a prefăcut că este prezent la o instanță locală. Patrula de jandarmerie a fost expediată pentru a oferi asistență la scoaterea suspectului din zona restricționată.

Primul apel a fost făcut anul acesta la ora 14:34 de la satul Cotormani, comuna Ciucsângiorgiu, semnalând prezența unui ur în custodia mai multor pensiuni, totuși echipa de jandarmerie nu a putut găsi ursul la fața locului.

Pe 19 septembrie, jandarmii au răspuns încă unui apel din partea comunității din Tulgheș, de data aceasta cu privire la urs în vecinătatea unor stâni din apropiere.

Un sătean ne anunță că ursul i-a took an oaie din curte din satul Armășeni, comuna Ciucsângiorgiu, la ora 04:37, ziua de luni a debutat devreme, la ora 04:37. Ursul părăsește o singură zonă în timpul șederii echipei de jandarmerie.
Întregul Ciucsângiorgiu, dar la ora 08:18, a fost primită a doua dintre apelurile zilei, jandarmii fugind pe o stradă din apropiere pentru a găsi ursul.

Cel mai recent apel a fost făcut la 8:57 a.m., cu prezența unui urs pe raza municipiului Miercurea Ciuc, str. umuleu, cu toate acestea ursul părăsise zona.

În cursul săptămânii anterioare, au fost primite un total de 22 de contestații la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, solicitând intervenția jandarmi pentru eliminarea urșilor.

La începutul anului, au fost înregistrate Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judiciar Harghita 422 de apeluri, care au fost realizate prin utilizarea SNUAU 112, care a semnalat prezența ursului în vecinătatea zonelor locuite. În toate cazurile, o echipă de intervenționiști a fost trimisă la fața locului.

Oamenii ar trebui să-și amintească faptul că este recomandat să sune la 112 ori de câte ori se află într-o situație ca aceasta, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animale vagabunde, să țină evidența locului în care sunt păstrate obiectele lor de valoare și să nu vă apropiați de străini în scopul filmării sau fotografierii acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *