Octavian Jurna – când influența școlilor asupra Covid-19 devine evidentă: numai măsurile naționale extreme pot salva ceva.

Octavian Jurna - când va fi vizibil impactul școlilor asupra Covid-19: Doar măsuri drastice naţionale mai pot salva ceva

Octavian Jurma, un certificator, atrage atenția asupra faptului că numărul de cazuri de infecție cu coronavirusul nr. 1 a continuat să crească în ultimele zile. Consider că doar măsurile severe pot salva ceva, deoarece nu am luat măsurile necesare la momentul potrivit.

Într-una din postările sale de pe Facebook, Octavian Jurma scrie:

“Pentru prima dată în istoria pandemiei românești, avem o rată de 7 zile pentru a dubla numărul săptămânal de cazuri. Aștept cu nerăbdare influența școlilor în săptămâna viitoare!

ARM7 (Alerta relativă mobilă la 7 zile) este un nou indicator derivat din alerta procentuală. Urmărește diferența procentuală între primele 7 și ultimele 7 zile ale unui interval de 14 zile acoperit de indicatori de 14 zile (NRK14 și RI1K14), care este perioada în care boala COVID-19 este infectată.

ARM7 este un indicator foarte sensibil care indică tendința în cadrul incidenței și este principalul predictor al incidenței pe termen scurt. La începutul acestui an, ARM7 național a depășit o valoare de 100% pentru prima dată de când a început pandemia, iar astăzi a stabilit un nou record absolut de 107%. O valoare de 100% pentru acest indicator indică faptul că numărul de cazuri din ultimele 7 zile este egal cu numărul de cazuri din ultimele 7 zile.

Cu alte cuvinte, numărul cazurilor noi s-a dublat săptămânal (Td = 7)! Este, totuși, mass-media națională. În anumite județe, rata de creștere este chiar mai mare de 150%. O rată ridicată de creștere necesită utilizarea unor măsuri progresive, pe care încercăm să le punem în aplicare în prezent. Observați că se iau tot felul de măsuri în Timișoara, București, Cluj-Napoca și în alte orașe în care rata de incidență depășește 2 la milion, dar până când firmele și instituțiile se vor conforma, ne vom întoarce la scenariul de 3 la milion.

După ce intrăm în scenariul roșu 3 la mie, creăm comitete și comisii și adoptăm măsuri complicate pentru a ne permite să operăm în scenariul roșu 3 la mie, dar până vom reuși să ne conformăm întreprinderile și instituțiile noastre, vom fi in the purpuriu 6 la mie scenario. Ai idee ce înseamnă o rată de dublare (Td) sub 14 zile? Suntem împreună de 7 zile și putem trece 4,5 zile cu Delta fără o frâna pusă.

Sistemul medical Niciun din lume poate rezista unei astfel de avalanșe de cazuri în spitale și nici o afacere neesențială nu poate funcționa în astfel de condiții, chiar dacă un guvern neoliberal o permite.

Să presupunem că este mai mult costisitor să respecte măsurile luate înainte de a fi evaluate decât să acționeze anticipat pe baza unei previziuni, chiar dacă nu este foarte precis.

Nu poți pune totul deschis într-un singur taifun doar pentru că sunt niște nebuni în fese și niște oameni de afaceri fără scrupule care refuză să vadă că nu suntem sacrificii de animale, ci oameni cu drepturi. Singurul scenariu pentru care aveți mai mult timp să vă pregătiți (2-3 săptămâni) este cel al unei persoane care are peste 6 luni și nu a primit nimic sub forma unui certificat verde, care în majoritatea locurilor care călătoresc cu vitează după 3 luni vor dura doar 2 săptămâni.

Acum este clar cât de ridicole și de inutile sunt acești praguri intermediari. Este mult mai bine să rămâi cu primele două scenarii, galben și roșu (simplu și ușor de recunoscut de toată lumea ca un semafor) și să folosești certificatul verde pentru a ne asigura că nu ratăm niciunul dintre ele.

Este deja prea târziu pentru măsuri locale; numai măsurile naționale extreme pot salva ceva; cu toate acestea, singura persoană care poate face acest lucru este președintele, iar acesta trebuie să o facă până pe 25 septembrie. Am pierdut amândoi în încercarea de a sacrifica timpul de dragul economisirii banilor. Urmează doar un haos generalizat cu măsuri dispersate și iraționale care trebuie depășite înainte de a fi publicate.

„Cu toate acestea, am putea învăța orice despre valoarea 5 dacă nu ne dăm seama că valoarea 4-Delta a fost gestionată cu succes de o echipă câștigătoare, prin urmare nu există niciun motiv să schimbăm nimic”, scrie Octavian Jurma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *