Crește numărul de cazuri de Covid-19 la copii și adolescenți. Medic Mihai Craiu emite un avertisment cu privire la riscurile implicate.

Crește numărul cazurilor Covid-19 la copii și adolescenți. Medicul Mihai Craiu, avertisment despre riscurile la care sunt expuși

În contextul răspândirii variantei Delta, care este de cinci ori mai contagioasă decât originalul, medicul pediatru Mihai Craiu a emis un avertisment cu privire la riscul creșterii numărului de cazuri de Covid-19 în rândul copiilor și adolescenților. Cei mai vulnerabili sunt copiii cu alte boli grave, în timp ce adolescenții pot dezvolta un sindrom inflamator multisistemic, care poate provoca convulsii, potrivit medicului.

”Deși vor exista mai mulți copii infectați, cei cu boli grave care necesită spitalizare nu vor fi tratați în aceeași proporție ca adulții. Marea majoritate a copiilor infectați iau forme foarte neplăcute sau nu prezintă deloc simptome. Copiii care se află acum în Terapie Intensive din România sunt cei care au avut anterior o boală gravă, o comorbiditate semnificativă sau sunt foarte tineri.

„Copiii din primele luni de viață sau cei mai tineri, care au boli grave, prezintă un risc foarte mare”, a spus Craiu luni într-un interviu TV.

Un medic pediatru a sfătuit părinții să acorde o atenție deosebită oricăror modificări ale stării de sănătate a copiilor lor și a indicat când ar trebui să fie îngrijorați.

”Un părinte cu un copil sănătos care frecventează școala în mod regulat trebuie să fie conștient de semnele unei boli febrile acute și să evite să se confrunte cu mucus în nas sau simptome respiratorii minore. Părinții trebuie să poată comunica între ei. Dacă mai mult de 2-3 copii dintr-o clasă încep să dea semne, este timpul să ne gândim la coronavirus. Dacă este un caz unic, este foarte puțin probabil.

Dacă există semne de gravitate în boala febrilă, cum ar fi un copil deshidratat care refuză să bea sau face pipi, sau un copil care are dificultăți de respirație (mai mult de 50 de respirații pe minut) sau un copil cu simptome generalizate, trebuie trimis categoric la spital. Părinții trebuie să facă și tot ce trebuie să facă înainte de pandemie: purge a severe viroză, consult a doctor, purge an obișnuită boală, see a family doctor, and take obișnuite measures ”, an adăugat Craiu.

În mod surprinzător, 201 din cei 7.388 de pacienți Covid-19 internați în spitale de profil erau minori, 18 dintre aceștia fiind admiși la ATI.

Medicii pediatri recomandă copiilor sub vârsta de cinci ani să aibă un vaccin antigripal, deoarece prezintă un risc mai mare de complicații la gripă. Copiii din această grupă de vârstă au fost admiși la Terapie Intensive sau au murit în ultimii ani, potrivit lui Craiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *