„Scumpirile sunt în cascadă”, spune Adrian Câciu. Dacă prețul energiei nu încetează să crească, vom intra într-o stare de stagnare. Lucrurile au scăpat de mine! ”

Adrian Câciu avertizează: „Scumpirile sunt în cascadă. Intrăm în stagflație dacă nu e stopat prețul la energie

Vineri seară, la Realitatea PLUS, în emisiunea „Controversat”, împreună cu Ionela Arcanu, analistul economic Adrian Câciu a lansat un nou avertisment în legătură cu creșterea prețurilor la energie. Acesta a anunțat că prețurile nu vor crește decât dacă guvernul va lua măsuri și a avertizat că mai este un drum lung de parcurs până când se instalează inflația.

„Scumpirile nu se mișcă, sunt prinși. Economia este un lucru pur care nu discriminează și este un tumoare. Sunt conștient că se calculează costul energiei. În fiecare zi, provoacă efecte periculoase.

Atâta timp cât nu încetăm să plătim pentru energie, vom fi blocați într-un ciclu stagflationar. Acum suntem localizați acolo. Exact așa cum a fost în timpul crizei petrolului din anii 1970. Criza a apărut atunci când prețurile benzinei au crescut, iar economia globală nu și-a permis să o cumpere la acele prețuri exorbitante, potrivit analistului economic Adrian Câciu, care a vorbit vineri seara la programul „Controversat” al Realității PLUS.

Este ușor să intrați într-o zonă cu prețuri prohibitive la energie, pe care o numesc indeosebi pentru economie, dar și pentru consumatorul vulnerabil, așa cum a avertizat economistul.

Nici oferta, nici oferta de energie nu pot fi găsite. Atunci când un produs este încă evaluat, acesta are un impact asupra prețului, precum și a altor oferte.

Într-un moment în care piața se extinde, prețurile cresc, inflația este ridicată, iar cererea nu se menține … Stagflarea este un eveniment obișnuit și este cea mai dăunătoare. Acest fenomen implică o hrănire suplimentară a ofertelor, adică dispariția companiilor care apreciază ofertele lor, adică dispariția oportunităților de muncă ”, explică Adrian Câciu.

Acesta susține că o criză nu poate fi evitată prin compensare sau subvenții.

Bulgărele de zăpadă declanșează de prețuri la energie nu pot fi oprite sau compensate. El trebuie să nu se stea pentru a continua să aibă un efect, un analist mai atent și exemplificat cu prețurile la energie din ultimele zile.

Dă un exemplu. Până acum două zile, cel mai ieftin preț al energiei electrice la comparația ANRE era de 450 lei MW. Cea mai ieftină opțiune, potrivit lui Astazi, a fost de 620 de lei. Ce s-a întâmplat în două zile pe piață? Nimic! Câciu a declarat: “Numai speculează!”

Analistul economic a spus că fenomenul va continua să se deterioreze, deoarece cei care vând cred că pot, în ciuda faptului că statul nu are nicio măsură. Dacă prețul stocului crește, intenționez să-l cumpăr la un preț mai mare și să-l păstrez acolo, mai degrabă decât acolo unde a fost ieri.

În acea perioadă, există oameni care fac noi contracte pentru noi și, dacă ești norocos, astăzi este o ofertă, iar mâine, când termini contractul, este o ofertă mai bună. ”

„Lucrurile sunt scăpate de sub control”, spune analistul economic Adrian Câciu, referindu-se la criza prețurilor energiei din România.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *