19 septembrie este cea mai importantă zi din calendarul ortodox.

Sărbatoare 19 septembrie - Zi mare în calendarul ortodox

Pentru credincioși de astăzi, este mai important ca niciodată.
Ortodoxe

Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont Duminica după Răstignire

Greco-catolice
Duminica în urma Răstignirii. Trofim, Savatie și Dorimedont, Sf. m.
Cea mai importantă zi din calendarul ortodox este 19 septembrie.
Romano-catolice

Sf. Ianuariu, ep. m. Duminica a 25-a de peste a Sf. Ianuariu, ep. m.

Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont sunt comemorați pe 19 septembrie în calendarul ortodox.

Antiohia, unul dintre cele mai importante orașe ale lumii antice și, mai târziu, unul dintre cele mai importante centre de cronometrare din lume, a găzduit Sfinții Trofim și Savatie, care erau sârbi în cinstea lui Apollo.

Locuitorii cetății obișnuiau în acele zile să aducă jertfe la templu și să petreacă în “beții, dănțuiri, și toate obiectele de dezmierdare” (Viețile Sfinții).

Sfinții Trofim și Savatie s-au rugat Hristos Dumnezeu pentru sufletul închinătorilor la idoli, ca urmare a pierderii de milioane de dolari în pariuri și petreceri sălbatice planificate pentru această ocazie.

Au fost reținuți și arestați în fața guvernatorului. Savatie a murit în timpul torturilor, în timp ce Trofim a fost aruncat în Câmpul Sinadelor de Frigia pentru că a fost ucis în timpul sărbătorilor păgâne ale dioscurilor.

Sfântul Trofim a fost închis într-un tambur timp de trei zile și nopți, cu o mulțime de piroane ascuitate în el.

Această calea care a dus la o viață veșnică a fost cu adevărat chinuitoare, unde cu câți pași a măsurat, atât de multe dintre rănile noastre au prins rădăcini în picioarele noastre și atât de multe dintre rănile noastre au rămas, atât de multe dintre durerile noastre s-au potolit. În măsura în care Hristos este Calea, Adevărul și Viața, așa cum spune despre Sine: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (Ioan, 14, 6), el își întărește robul și se pregătește pentru fiecare pas.

Sfântul Trofim a fost supus altor chinuri în cetatul Frigiei, fiind rugat doar să creadă că va jertfi zeilor și apoi izbăvi de la ei. Iar el, nesocotind bătăile și prigonitorului’s words, tăcea. A fost plasat într-o temniță până la începutul festivităților.

Dorimedont, un creștin tăinuit care face parte din conducerea cetății, a fost vizitat și îngrijit în temniță. Fuzionează prin închisori și îi ajută pe cei care suferă bărbii de dragul mărturiei Domnului Isus Hristos.

Sfântul Dorimedont a fost, de asemenea, descoperit a fi creștin și torturat alături de Sfântul Trofim, înainte de a fi aruncat în foc. Sfinții stăteau neatinși în mijlocul lor, pentru că animalele blânzeau când erau abordate.

După aceea, au fost omorâți de sabia tăierea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *